neděle 2. října 2016

Poslední teplý den !

Podle medií  měl být včerejšek posledním dnem letošního roku s letními teplotami. Tato zpráva ve mně vyvolala zmatek. Jak si tento úžasný a "poslední" den užít. Přemýšlela jsem o výletu do hor, ale zase kdy začít s podzimním úklidem zahrady, a taky kdy zpracuji úrodu ze zahrady, když času je tak málo ......



Nakonec padlo rozhodnutí zůstat na zahradě, vychutnat si teplé paprsky  sluníčka a vyrobit si podzimní věnec.Do věnce jsem otrhala pár jablíček z okrasné jablůňky, šípky, mochnu, poslední květy levandule, řebříčku a přidala semeníky letniček a také pár šnečích ulit i růžiček z lístků přísavníku. Nakonec nesměl chybět i mini květináč naplněný mechem .
Věnečky  mám dva, jeden zdobí zahradní chatku a ten druhy který jsem vyráběla v klubu 
jsem pověsila na dveře do sklípku. 



Taky jsem otrhala bezinky a vyrobila z nich skvělý džem.


Letošní podzim byl opravdu vyjímečný, Každý rok mi již koncem srpna zmrznou jiřiny a letos  ještě prvního října krásně kvetou. Na jaře jsem si říkala, že se přizpůsobím klimatickým podmínkám a už je nezasadím a hle jsou přenádherné. Myslím si, že to příští rok s nimi zkusím znovu :-)


Nakonec v sobotu se konal asi i letošní poslední  oběd na zahradě.

Budiž pochválen tak krásný podzim



Bezinkový džem s jablky

600g bezinek 
500g jablek- rozvařit na pyré
600g cukru

Bezinky musí být dobře vyzrálé !
Opereme trsy a otrháme bobule ( nejlépe to jde vidličkou)
Rozvaříme 500g bobulí  propasírujeme do jablečného pyré. Přidáme cukr, povaříme a pak přidáme zbylých 100g bobulí. Vaříme dokud nezačne rosolovat. Dělám hned dvě dávky :-)
Slupky a ohryzky z jablek nevyhazuji. Vařím je zvlášť v trošce vody a vyvařený pektin pak přidávám do džemů. Nepřidávám již žádnou "chemii"

3 komentáře:

  1. Hezký den Jani
    věneček je nádherný. a prosím, nemáte kousek té bílé jiřiny navíc?
    Majka

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Majko, vítejte na mém blogu a děkuji za pochvalu mého věnečkování. Bilou jiřinu jsem zakoupila letos (i přes přísný zákaz sama sobě ještě zasadit jiřiny) a tak nevím jaké budou hlízy. Jinak v tom nevidím problém :-) Pošlete na moji mailovou adresu tu svoji a já se ozvu jak budou hlízy z hlíny venku.Ještě mám dobrou zprávu, dostanu darem sousedovic hlízy bílých jiřin - tak pokud by jste chtěla i bílé sousedové (velkokvěté jak růže) tak se rozdělím :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nazdárek Janičko :-) Koukám, že jsi také v jednom kole. Nějak se pořád nedokážu smířit s tím, že jako mávnutím proutku to báječné babí léto skončilo :-( Letos zahrada opravdu kvetla nevídaně a Tvoje jiřiny mají nádherné barvičky. A děkuji za připomenutí skvělého džemu, už jsem ho dlouho nedělala. papa

    OdpovědětVymazat